FTP

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) este protocolul utilizat de browser-e pentru aducerea informatiilor codate HTML in calculatorul client. Acest protocol este suficient pentru fisierele text si pentru imaginile asociate. Aceste fisiere sunt in general de mici dimensiuni. Transferarea unor fisiere mari pune unele probleme de viteza si siguranta a conexiunii ceea ce face protocolul HTTP ineficient. In acest caz se utilizeaza un alt protocol - FTP. FTP este prescurtarea pentru File Transfer Protocol - Protocol pentru transferarea fisierelor.

Protocolul FTP presupune impartirea fisierului de transferat intr-un numar de blocuri de dimensiune fixata si trimiterea acestor blocuri spre client. Pe calculatorul client are loc rearanjarea blocurilor in ordinea corecta, refacandu-se astfel fisierul original.

Avantajele utilizarii transferului FTP constau intr-o viteza crescuta si posibilitatea reluarii unui transfer intrerupt din punctul in care a aparut intreruperea. In acest fel o legatura intrerupta nu presupune reluarea transferului de la inceput, realizandu-se astfel o importanta crestere a vitezei de lucru.

In general, conectarea la un anumit server presupune detinere unui cont pe calculatorul respectiv. In acest caz utilizatorul se identifica prin numele contului si parola si ca urmare primeste dreptul de a utiliza calculatorul respectiv pentru a copia fisiere pe si de pe server. Majoritatea serverelor FTP permit si conectarea limitata a celor care nu au cont pe calculatorul respectiv printr-o conexiune numita anonima: nume de utilizator - anonymous sau guest, parola - adresa de e-mail. In acest caz utilizatorul primeste drepturi de citire din anumite directoare, de obicei aflate toate in directorul "Pub" din radacina si ,citeodata, drepturi de scriere intr-un director numit "Upload". Pentru copierea unui fisier de pe server pe calculatorul local se foloseste termenul englezesc download iar pentru transferul invers - upload.

Telnet

FTP a fost utilizat initial prin trimiterea de comenzi spre server intr-o sesiune obisnuita Telnet. Serverele FTP inca sunt realizate pentru a primi comenzile in acelasi mod. Desi in ultimul timp au aparut programe care ofera o interfata grafica deosebita pentru a usura lucrul cu comenzile FTP, este util sa trecem in revista comenzile uzuale in linie de comanda deoarece aceasta este o metoda care poate fi aplicata indiferent de sistemul de operare sau dotarea cu programe a unui calculator conectat la Internet.

In sistemele Windows deschiderea unei sesiuni FTP se face lansind programul "ftp.exe", interpretorul de comenzi FTP,  aflat de obicei in directorul "Windows" sau directorul "sistem". Comenzile uzuale sunt urmatoarele:

  1. ascii - transfer in modul caracter, se foloseste numai pentru fisiere text.
  2. binary - transfer in modul binar, pentru orice fisier.
  3. bye - inchide sesiunea deschisa cu un server si iese din interpretorul de comenzi.
  4. cd director - schimba directorul de lucru pe serverul FTP.
  5. close - inchide sesiunea deschisa cu un server si se intoarce la interpretorul de comenzi.
  6. delete fisier - sterge un fisier de pe server.
  7. dir director - listeaza continutul directorului de pe server.
  8. get fisier - copie fisierul fisier de pe server pe calculatorul client.
  9. lcd director - schimba directorul de lucru pe calculatorul client.
  10. ls director -  listeaza continutul directorului de pe server in forma scurta.
  11. mdelete fisier [...] - sterge multiple fisiere de pe server.
  12. mget fisier [...] - copie multiple fisiere de pe server pe calculatorul client.
  13. mkdir director - creaza un director pe server.
  14. mput fisier [...] - copie multiple fisiere de pe calculatorul client pe server.
  15. open server - deschide o sesiune FTP cu calculatorul server.
  16. put fisier - copie fisierul fisier de pe calculatorul client pe server.
  17. pwd - afiseaza directorul curent de pe server.
  18. quit - identic cu bye.
  19. rename nume_vechi nume_nou - redenumeste un fisier pe server.
  20. rmdir - sterge un director de pe server.
  21. trace - modifica modul de urmarire a pachetelor trimise.
  22. type [mod] - fixeaza sau afiseaza modul de transfer curent.
  23. user nume_utilizator [parola] - specifica un nume de utilizator pe server.

Clienti FTP

Clientii FTP sunt programe care ofera o interfata grafica simpla intre utilizator si comenzile pe care le asteapta serverul FTP. In acest mod utilizatorul nu este obligat sa cunoasca toate aceste comenzi si de asemenea se pot afisa in acelasi timp mai multe informatii despre server. In figura urmatoare este prezentata interfata programului WSFTP, unul din cei mai raspinditi clienti FTP.

Realizarea conexiunii se realizeaza la fel de usor, se pot de obicei salva datele proprii  conexiunilor uzuale (figura 2)

Toate comenzile descrise anterior pot fi realizate foarte usor cu ajutorul unei interfete clasice Windows la unele programe existind posibilitatea utilizarii tehnicilor "drag and drop". Comenzile trimise si raspunsurile serverului pot fi urmarite intr-o zona specifica a programului.

Pe server-ul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii se poate utiliza, in cadrul unei sesiuni Telnet, progarmul "Midnight Commander" - "mc.exe" o clona a utilitarului clasic  din MS-DOS Norton Commander. Acesta ofera un client FTP cu care se lucreaza cu fisierele de pe un server FTP in acelasi mod cu fisierele locale.

Utilizarea browser-elor

Programele de navigare pe Internet au posibilitatea de a accesa server-ele FTP. Adresa care trebuie scrisa trebuie sa indice faptul ca protocolul utilizat este FTP ca in exemplul urmator: ftp://ftp.etc.tuiasi.ro. Se poate indica si un nume de utilizator si o parola, cu observatia ca in acest mod de accesare a unui cont securitatea este minima: ftp://nume_utilizator:parola@ftp.etc.tuiasi.ro Browser-ul trimite comenzile FTP necesare iar din raspunsul server-ului asambleaza o pagina in format HTML pe care o afiseaza, ca in figura urmatoare:

Inafara de dezavantajul amintit al lipsei securitatii parolei (oricine poate vedea parola) browserele nu ofera unul din avantajele transferului FTP: un transfer intrerupt nu poate fi reluat din punctul intreruperii. Acest lucru face ca browser-ele, desi ofera conexiuni FTP functionale sa nu fie potrivite in cazul copierii unor fisiere de mari dimensiuni pe conexiuni de viteza redusa.