Motoare de cautare Web

 

Fie ca vrem să localizam pe Web specificatiile unui produs, fie că vrem sa aducem un nou produs software sau sa inventariem informaţiile despre o anumita temă, rezultatul este de regulă un mare consum de energie, timp şi …lărgime de bandă.

Prezentul laborator are rolul de a le reduce pe cit posibil .

Dar inainte de a trece la sfaturile propriu-zise să trecem in revista câteva noţiuni absolut necesare pentru inţelegerea lor.

Fiecare site Web este alcătuit dintr-o colecţie de diferite pagini . Aceste pagini sint vizualizate cu aplicaţii denumite browsere Web.(ex: Netscape Navigator,Microsoft Internet Explorer, Mosaic). Multe site-uri de pe Web utilizează caracteristici specifice ale diferitelor browsere, deci nu toate site-urile vor funcţiona corect pe toate browserele.

Când un utilizator doreşte să viziteze un site Web, se va conecta la el cu propriul browser. Va completa in URL ( Uniform Resource Locator) o adresă unica atribuită in mod unic fiecărui obiect de pe Web, sau va îl va selecta printr-un hyperlink dintr-o altă pagină. Un obiect Web poate fi orice componentă distinctă cum ar fi un tag, atribut, fişier text sau audio.

Secvenţa de evenimente este următoarea :

 

( HyperText Markup Language)

 

Un hypertext este un text care este ‘legat’ ( linked ) cu alte documente de pe Web. Documentele hypertext sînt conectate între ele prin hyperlinkuri ( sau hotlinkuri ) astfel incât orice document poate avea legături la oricare alt document. Nu există nici o restricţie in a ‘lega’ oricare documente între ele.

În acţiunea de documentare expusă mai sus vom utiliza un supercăutător care trimite cererea la mai multe site-uri ( Altavista, Lycos, Yahoo, Infoseek). Un ‘+’ inaintea cererii va specifica verificarea paginilor pentru a nu fi vide. Se vor utiliza instanţe multiple ale căutătorului şi semnele de carte ( pentru Netscape, selectaţi Window-Bookmarks). De asemenea vor trebui explorate plug-ins (extensiile). Plug-ins sunt bucăţi de cod care cresc funcţionalitatea Netscape.

In cazul in care căutam anumiţi termeni, pentru a culege ultimele mesaje, putem configura Netscape astfel incât ,după startul programului, maşina de cautare să inceapă căutarea respectivilor termeni.

Cu un clic pe tasta dreaptă a mouse-ului selectaţi Properties. Sub Target in registrul Shortcut va trebui să introduceţi termenii de căutare doriţi. De exemplu : C:\Netscape\Communicator\program\netscape.exe hardware motherboards

In cazul în care Netscape este deja pornit, aveţi posibilitatea de a căuta anumiţi termeni, fără a lansa în mod special o masină de căutare. Introduceţi în linia în care de obicei introduceţi adrese Internet termenii de căutare unul după celălalt, iar Netscape va căuta respectivele cuvinte . Dacă doriţi să căutaţi doar un singur cuvînt scrieţi semnul + înaintea acestuia .

 

Iată in continuare cateva adrese utile :

 

Indexuri si căutători :

Web Crawler

http://webcrawler.cs.washington.edu/WebCrawler/

Yahoo

http://www.yahoo.com

Lycos

http://lycos.cs.cmu.edu/

Indexul indexurilor

http://www.biotech.washington.edu/WebCrawler/WebIndexes.html

Metacrawler

http://www.metacrawler.com/

 

Navigatoare

O listă generală

http://www.w3.org/hypertext/WWW/Clients.html

Netscape

http://home.netscape.com/comprod/netscape nav.html

NCSA Mosaic

http://www.ncsa.uiuc.edu/about_lynx/