Cum va arăta lumea peste 50 de ani?

Home



Machine learning

Machine learning este o ramură din știința inteligenței artificiale care urmăreşte să le confere mașinilor capacitatea de a „învăța”. Acest lucru se realizează prin utilizarea unor algoritmi care identifică modele pe baza datelor primite, astfel încât maşinile să poată lua decizii şi să facă predicţii, adică să devină „inteligente”. În acest fel nu mai este necesar ca maşina să fie programată în mod specific pentru fiecare acțiune în parte.
Aşa cum a afirmat Arthur Samuel în anul 1959, învăţare maşină este „ştiinţa care le conferă computerelor abilitatea de a învăţa fără să fie în mod explicit programate”.

Metodele de învăţare maşină permit eliminarea necesității programării maşinii pentru fiecare acțiune dintr-o listă de posibilităţi și se stabileşte cum ar trebui să reacționeze inteligența mașinii la fiecare dintre acestea. Din anul 1949 şi până la sfârșitul anilor 1960, inginerul american Arthur Samuel a lucrat intens la dezvoltarea inteligenței artificiale, de la simpla recunoaștere a unor modele la învățarea din experiență. El a folosit un joc de şah pentru cercetările sale în timp ce a lucrat alături de IBM, iar activitatea sa a influențat ulterior programarea calculatoarelor IBM timpurii. Metodele actuale de învăţare maşină devin din ce în ce mai sofisticate, acestea fiind integrate într-o serie de aplicații medicale complexe cum ar fi analiza genomului, într-un efort de prevenire a bolilor, diagnosticarea depresiei pe baza unor modele de vorbire sau identificarea persoanelor cu tendințe de sinucidere.

Inteligența artificială

Termenul de „inteligenţă artificială” a apărut în anul 1959 şi aşa cum a afirmat Raymond Kurzweil, un pionier în domeniul inteligenței artificiale, inteligenta artificială este „arta de a crea mașini care să îndeplinească funcții care ar necesita inteligență dacă ar fi îndeplinite de oameni”.

Progresele înregistrate în acest domeniu al informaticii au generat dezbateri aprinse cu privire la ameninţarea pe care inteligenţa artificială o reprezintă la adresă omenirii, indiferent că vorbim de o ameninţare fizică (există voci care susţin că omenirea poate fi exterminată de roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială) sau economică (pentru prevenirea acestui pericol s-a propus venitul universal de bază, care în prezent este în curs de testare în anumite țări).